Konsumenci zwracają ogromną uwagę na sposób produkcji alkoholu, ponieważ to od niego zależy smak i aromat wytwarzanego napoju. Dobór surowców i ich przygotowanie, zastosowane drożdże, proces fermentacji i destylacja – każda z tych składowych na swój sposób wpływa na produkt końcowy. W niniejszym artykule skupimy się na ostatnim z wymienionych tu czynników i przedstawimy, w jaki sposób kształtuje on walory smakowe trunków.
Jaką rolę odgrywa destylacja w produkcji alkoholu?
W wytwarzaniu napojów spirytusowych o konkretnych walorach smakowych ogromną rolę ma proces odparowywania i skraplania. Dzięki nim możliwe jest rozdzielenie wieloskładnikowych płynów, takich jak nastaw, odfermentowany zacier czy nawet wino. Tym procesem jest właśnie destylacja, a jej celem jest wyodrębnienie i wzmocnienie alkoholu, a także uzyskanie produktu końcowego o pożądanym smaku i aromacie. Precyzja i skuteczność, z jaką się ona odbywa, zależy bezpośrednio od typu aparatury wykorzystywanego w produkcji.
Rodzaje destylatorów a walory smakowe trunków
Aparaturę do produkcji alkoholu można podzielić na dwa typy: prosty i złożony. Bardziej skomplikowane konstrukcje umożliwiają prowadzenie destylacji wielokrotnej, która pozwala w znacznie większym stopniu uzyskać czysty alkohol o dużej mocy. Proste urządzenia są jednak wyjątkowo cenione przez wytwórców trunków. Mniejsza dokładność odparowywania sprawia, że do finalnego produktu przechodzą cenne substancje podkreślające jego walory smakowe i aromatyczne.
Nie oznacza to jednak, że złożona aparatura do destylacji służy jedynie do produkcji czystego alkoholu o jak najwyższej mocy. Dobrze dobrane elementy zestawu pozwalają zwiększyć kontrolę użytkownika nad przebiegiem procesu – na przykład temperatury pojemnika z nastawem i tej mierzonej w kolumnie. Szczególne znaczenie mają tutaj odbojniki zawracanej flegmy, które pozwalają ponownie przeprowadzić destylację prostą przy jednoczesnym zebraniu cięższych frakcji, aby dodatkowo podnieść jakość alkoholu. Wpływ na produkt końcowy ma również chłodnica – jej konstrukcja, sposób ułożenia oraz czas chłodzenia mają znaczący udział w kształtowaniu się walorów smakowych trunków.